Recepty

Sardinky so špagetami a paradajkovou omáčkou

Sardinky so špagetami a paradajkovou omáčkou

Prírava: 30 minút
Porcie: 4
Obtiažnosť: Nízka

 


 

Ingrediencie:

1 konzerva sardiniek v olivovom oleji
400g očistených paradajok v plechovke
1 stredne veľká cibuľa
Zväzok hladkolistého petržlenu
1 strúčik cesnaku
300g špagiet
Panenský olivový olej
Soľ a korenie
Sušené vločky chilli

Postup:

  1. V hlbokej panvici pri strednom plameni necháme na olivovom oleji opiecť do sklovita nahrubo nakrájanú cibuľu a tenké plátky cesnaku.
  2. Pridáme roztlačené očistené paradajky, zmiešame, a do panvice pridáme neuvarené špagety.
  3. Do panvice prilejeme vodu tak, aby špagety boli stále ponorené v omáčke, a varíme ich na strednom plameni. Podľa potreby priebežne prilievame  vodu a občas premiešame. Špagety sa postupne budú variť a prepájať s paradajkovou omáčkou. Ku koncu varu už vodu do špagiet nedolievame
  4. Vodu z omáčky necháme odpariť na požadovanú konzistenciu a plameň vypneme. Do nej vyklopíme obsah celej konzervy sardiniek vrátane oleja a pridáme nasekaný hladkolistý petržlen. Celé to dobre premiešame, osolíme, ľahko okoreníme, a pre ostrejšiu chuť môžeme zľahka dochutiť vločkami sušených chilli papričiek.
Šalát Nicoise s tuniakom

Šalát Nicoise s tuniakom

Príprava: 30 minút
Porcie: 4
Náročnosť: stredná

 


 

Ingrediencie:

1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
4 stredne veľké zemiaky
4 stredne veľké paradajky
20ks čiernych olív
100g zelených fazuľových strukov
1 malá červená cibuľa
¼ rímskeho šalátu
6 vajíčok
1 lyžica kapár
5 filetov ančovičiek v oleji
1 lyžica dijonskej horčice
Zväzok hladkolistého petržlenu
1 strúčik cesnaku
Panenský olivový olej
Soľ a korenie

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Následne ich nakrájame na štvrtiny.
  2. Struky vložíme do horúcej vody na 5 minút, potom ich schladíme v studenej vode s ľadom, aby si uchovali svoju farbu. Rozkrájame ich priečne na polovicu, aby neboli v šaláte príliš dlhé.
  3. Vajíčka uvaríme na tvrdo, potom ich obielime a nakrájame na štvrtiny.
  4. V mažiari utlčieme horčicu, kapary a ančovičky. Potom prilejeme olivový olej a premiešame, aby vznikol dresing. Pridáme nasekaný hladkolistý petržlen a ešte raz premiešame.
  5. Na taniere vytreté strúčikom cesnaku dáme približne lyžicu dresingu, ktorú po tanieroch ľahko rozotrieme. Postupne pridáme listy rímskeho šalátu, zemiaky, nakrájané paradajky, fazuľové struky, kolieska cibule a čierne olivy. Navrch položíme štvrtinky vajíčok a natrhaného tuniaka. Šalát pokvapkáme pripraveným dresingom.