Šalát Nicoise s tuniakom
Príprava: 30 minút
Porcie: 4
Náročnosť: stredná
Ingrediencie:
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
4 stredne veľké zemiaky
4 stredne veľké paradajky
20ks čiernych olív
100g zelených fazuľových strukov
1 malá červená cibuľa
¼ rímskeho šalátu
6 vajíčok
1 lyžica kapár
5 filetov ančovičiek v oleji
1 lyžica dijonskej horčice
Zväzok hladkolistého petržlenu
1 strúčik cesnaku
Panenský olivový olej
Soľ a korenie

Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Následne ich nakrájame na štvrtiny.
- Struky vložíme do horúcej vody na 5 minút, potom ich schladíme v studenej vode s ľadom, aby si uchovali svoju farbu. Rozkrájame ich priečne na polovicu, aby neboli v šaláte príliš dlhé.
- Vajíčka uvaríme na tvrdo, potom ich obielime a nakrájame na štvrtiny.
- V mažiari utlčieme horčicu, kapary a ančovičky. Potom prilejeme olivový olej a premiešame, aby vznikol dresing. Pridáme nasekaný hladkolistý petržlen a ešte raz premiešame.
- Na taniere vytreté strúčikom cesnaku dáme približne lyžicu dresingu, ktorú po tanieroch ľahko rozotrieme. Postupne pridáme listy rímskeho šalátu, zemiaky, nakrájané paradajky, fazuľové struky, kolieska cibule a čierne olivy. Navrch položíme štvrtinky vajíčok a natrhaného tuniaka. Šalát pokvapkáme pripraveným dresingom.